تیپ 6 انیاگرام
شکاک
شکاکان معتقدند که باید در دنیای خطرناکی که نمیتوانید به آن اعتماد کنید، امنیت را با مراقبت از خود و محیط زندگی خود کسب کنند در نتیجه، تمامی تلاش خود را برای داشتن محیطی امن به کار می بندند. گاه ممکن است از بیرون نامعقول به نظر برسند اما پس از آن که به کسی اعتماد کنند به شدت وفادار خواهند بود. آنان شهودی، کنجکاو، قابل اعتماد، دوستان خوب و حل کننده مشکلات هستند، اما می توانند شک، اتهام زنی و ترس را به اطرافیان نیز منتقل گردانند.
جایگاه تیپ 6:
محدوده: مرکز مغزی
تحت تنش: 3 (بازیگر)
تحت ایمنی: 9 (صلحجو)
همسایه ها: 5 (محقق) و 7 (پرشور)
ویژگی های محوری:
گناه اصلی: ترس
احساس اصلی: ترس
میل اصلی: ایمن بودن
ترس اصلی: آسیب دیدن
انگیزههای کلیدی:
* داشتن امنیت
* جلوگیری از آسیب دیدن
* حمایت شدن از طرف قدرتمندان
* اطمنان از داشتن محیطی آرامشبخش
تمرکز و توجه:
خطر از کجا امکان وجود دارد. باید همیشه آمادهی مواجهه با بدترین سناریو بود.
توضیح اجمالی تیپ 6
بهترین و بدترین حالت تیپ 6
چطور بفهمیم تیپ 6 هستیم
روانشناسی تیپ 6
شکاکان از ادراک و عقل خود برای درک جهان و فهمیدن اینکه دیگران دوستانه هستند یا خصمانه استفاده میکنند. آنها بر محافظت و ایمنی گروه، پروژه یا جامعه تمرکز میکنند. آنان در پیشبینی مشکلات و ارائه راهحل خوب تبحر خاصی دارند و میتوانند بین شک و یقین، شورشگر یا حامی واقعی در نوسان باشند. معمولا فوبیاهای زیادی دارند و در مواجهه با آنها محتاط هستند. تمایل به تردید، نگرانی و به تعویق انداختن کار در آنان بالاست. با این که او بسیار شکاک است اما وقتی وارد عمل شود بیباک ظاهر خواهد شد چرا که از پیش خطرات را به خوبی تحلیل کرده است. او خود را آماده می کنند تا بر ترسهای خود غلبه کند. او با رشد مثبت می تواند یاد بگیرد که چگونه اعتماد کند، انعطاف پذیرتر باشد و شجاعت عمل را حتی در صورت وجود شک و تردید پیدا میکنند.
نقاط قوت:
فهیم، وفادار، نکتهبین، شجاع، آیندهنگر، استراتژیک و حامی
چالشها:
دائما مضطرب، بیش از حد هوشیار، بدبین و مداخلهگر
مکانیسم دفاعی:
Projection – نسبت دادن نگرانی ها و ترس های درونی به دیگران و موقعیت های بیرونی. آنان از فرافکنی استفاده میکنند تا از طرد شدن شخصی خودداری کنند و تصوری از وفادار بودن را در خود حفظ نمایند. برای اطمینان از ایمنی احساسات مثبت را به یک شخصیت مقتدر نشان میدهند و احساسات منفی را به دیگران القا می کنند.
تیپ 6 چه میگوید؟
من بدبین نیستم، واقع بین هستم.
من نگران ایمنی خود و محل زندگیام هستم.
هوشیاری و حسس ششم قدرتمند من به من کمک می کند تا مشکلات را پیش بینی کنم و از آن دوری کنم.
من حامی مظلومان و در مبارزه با زورگویان هستم
من کار را به تعویق می اندازم زیرا می ترسم تصمیم اشتباهی بگیرم.
تیپ 6 چگونه میگوید؟
او همیشه با بدبینی سخن میگوید و بدترین احتمالات را مطرح میکند. اهل ریسک کردن نیست و به آنچه از رسانهها پخش میشود اعتماد ندارد. گاها طرفدار تئوریهای توطعه است اما از طرفی متفکر، پرسشگر و اطلاعات محور است و هیچگاه بیگدار به آب نمیزند.
اندکی بیشتر با پادکست انیاگرام
فیزیکی:
شکاکان از ادراک دقیق خود برای پیش بینی مشکلات، یافتن راه حل ها و رویههایی استفاده می کنند که ایمنی و امنیت ایجاد کنند. زمانی که دیگران به راحتی وارد عمل میشوند، محتاط هستند. سیستم هشدار عصبی آنها بسیار حساس است و کوچکترین تماسی را “درد” ترجمه میکند. از آنجا که مغزشان مدام بدن را در حالت آمادهباش بالا قرار میدهد. بیماریهای خودایمنی در آنان به وجود میآید. انقباض یا پرش عضلانی را زیاد تجربه میکنند. این انقباظ در دیافراگم و گلو میتواند منجر به لکنت یا مشکلات تنفسی شود.
روانی:
تمایلات تیپ 6 از هر نوع دیگری واضح تر و سادهتر است. او در دوران کودکی که دنیا را تهدیدآمیز و غیرقابل پیشبینی تجربه کرده و دچار ترس و تردید شده است، برای او هر کس یا هر تکه از جهان باید به گونه ای عمل کند که ایمان و اعتماد تیپ 6 را به دست آورد و پس از آن همواره از حمایت او برخوردار خواهد. شکاکها ایمان را بر اثبات مقدم می شمارند، کافیست به چیزی اعتقاد پیدا کنند. هیچ سند و مدرکی نمی تواند آنان را منصرف کند اما تا زمانی که به چیزی اعتقاد نداشته باشند دلایل و مدارک نمیتواند چیزی را اثبات کند.
اگر تیپ 6 هستی
وظیفهی شما ایجاد حس امنیت در درون خود است. با متمرکز شدن و استقرار در بدن خود شروع کنید. نفسهای آهسته و عمیق بکشید و دیافراگم خود را منبسط نگه دارید، سپس بازدم را تا حد امکان رها کنید. سیستم هشدارتان را در کنترل بگیرید و با خلق آنچه می پسندید اجازه دهید احساسات لذت بخشی ایجاد شود. اگر برای مقابله با چالش ها به انرژی بیشتری نیاز دارید، نفس کشیدن در قفسه سینه خود را تمرین کنید و هنگامی که متوجه شدید که نگران هستید و نفس خود را حبس کرده اید، آن را رها سازید.
تعامل با تیپ 6
ثابت و قابل اعتماد باشید، هرگز به او دروغ نگویید، احساسات و افکار شخصی خود را نزدش آشکار کنید. از توجه آنها به مشکلاتی که ممکن است به وجود بیاید قدردانی کنید و اگر نیاز به ارتباط کاری دارید از پیش همه ی برنامه ها را مشخص کنید. بدانید که اگر هدایت فرمان را به آنان بسپارید از بسیاری لحاظ ایمن خواهید بود. به نظراتشان احترام بگذارید و کارت های خود را تا حد امکان روی میز بگذارید – مبهم نباشید.
درس زندگی:
با خود بیاندیش که چه مقدار از ترسهایت به واقعیت تبدیل شده؟
اعتیادها:
* بدبینی
* رژیم غذایی خاص
* کافئین و آمفتامین ها برای استقامت
* همچنین الکل و داروهای کاهش اضطراب
افراد مشهور تیپ 6:
نمونه خوشایند: زیگموند فروید
نمونه ناخوشایند: پرنسس دایانا
موسیقی تیپ 6
سطوح رشد یافتگی
رشد یافته:
* سطح 1: (بهترین حالت) دارای اعتماد به خود و دیگران، همزیستی، مثبت اندیش و شجاع
* سطح 2: دوست داشتنی، محبت آمیز. اعتماد در پیوند با دیگران، ایجاد روابط دائمی و اتحاد
* سطح 3: مسئولیت پذیر، قابل اعتماد، فداکار ثبات و درایا روحیه تعاونی، مراقب و دور اندیش
نیمه رشد یافته:
* سطح 4: هوشیار و گوش به زنگ، دارای قدرت پیش بینی مشکلات و ارائه ی راه حل های کارامد
* سطح 5: مقاومت در برابر خواسته های دیگران، بلاتکلیف، محتاط، واکنشپذیر، مضطرب و کمی منفینگر
* سطح 6: طعنه آمیز و جنگ طلب، سرزنش گر، دارای مواضع سخت، تدافعی، ترسو و سیاه و سفید بین
رشد نایافته:
* سطح 7: نگران امنیت، دچار هراس، فراری از دیگران. وابسته به مراکز قدرت، تفرقه افکن و تحقیرگر
* سطح 8: سرزنش کننده و غیرمنطقی متعصب، خشن، دارای اصول مطلق، تابع محض قدرت
* سطح 9: هیستریک، پارانوئید، خود ویرانگر معتاد و به طور کلی با اختلالات شخصیت منفعل
روش رشد کردن:
دلایل ترس و اضطارب خود را یاداشت کنید و بدون قضاوت به آنها توجه نمایید، ببینید که چگونه هراسان و مضطرب میشوید. در یک گفت و گوی درونی از خود بپرسید که چه مقدار از این ترس ها واقعی است؟ تا چه اندازه به بزرگنمایی آنان می پردازید؟ به فرافکنی های خود آگاه شوید. ببینید که ترس از گرفتن یک تصمیم اشتباه شما را تا چه میزان به عقب انداخته است.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تیپ 1 انیاگرام
تیپ 1 انیاگرام با نام “کمالگرا” فردی هدفمند، منضبط، دارای اصول مشخص و ابدهآلگرا میباشد. او دنیا را با معیارهای خودش میسنجد و قضاوت میکند.
تیپ 2 انیاگرام
تیپ 2 انیاگرام با عنوان یاریگر در محدوده قلبی (احساسی) فردی خوب، کمک کننده، سرویس دهنده و یاری رسان است که کمتر متوجه خود و نیازهایش می باشد.
تیپ 3 انیاگرام
تیپ 3 انیاگرام با عنوان بازیگر فردی پر تلاش و مسمم در رسیدن به اهدافش است. او توانایی بالایی در همرنگ شدن با جوامع دارد و هرگز تسلیم نمیشود.
تیپ 4 انیاگرام
تیپ 4 انیاگرام با عنوان “رمانتیک” در تلاشی همیشگی برای پیدا کردن عشق حقیقیست، او خود را منحصربهفرد میداند. عمیقا احساسی، همدل و آرمانگراست.
تیپ 5 انیاگرام
تیپ 5 انیاگرام با عنوان “محقق” فردی خودکفا، قانع، محقق، تحلیل گر، متفکر و محجوب هست. او میتواند راز دار، اجتماعگریز و بیش از حد خصوصی باشد.
تیپ ۷ انیاگرام
تیپ ۷ انیاگرام با عنوان “پرشور” فردی خوشبین، خوشگذران، اهل تفریح و ماجراجو است که توانایی سرگرم کردن را دارد و موجبات شادی را فراهم میآورند