• صفحه اصلی
  • دوره‌ها
    • دوره‌های تخصصی
    • دوره‌های عمومی
  • انیاگرام
    • تیپ 1 – ایده‌آل‌گرا
    • تیپ 2 – دهنده
    • تیپ 3 – موفقیت طلب
    • تیپ 4 – فرد گرا
    • تیپ 5 – محقق
    • تیپ 6 – شکاک
    • تیپ ۷ – پرشور
    • تیپ 8 – رئیس
    • تیپ 9 – صلح‌جو
  • مقالات
  • پادکست‌ها
    • تحلیل فیلم
  • اساتید
    • استاد عدل
    • سارا عطایی‌نژاد
Menu
  • صفحه اصلی
  • دوره‌ها
    • دوره‌های تخصصی
    • دوره‌های عمومی
  • انیاگرام
    • تیپ 1 – ایده‌آل‌گرا
    • تیپ 2 – دهنده
    • تیپ 3 – موفقیت طلب
    • تیپ 4 – فرد گرا
    • تیپ 5 – محقق
    • تیپ 6 – شکاک
    • تیپ ۷ – پرشور
    • تیپ 8 – رئیس
    • تیپ 9 – صلح‌جو
  • مقالات
  • پادکست‌ها
    • تحلیل فیلم
  • اساتید
    • استاد عدل
    • سارا عطایی‌نژاد
تومان۰ Cart

شب ادراری در کودکان

دی 2, 1399
ارسال شده توسط fekrazadeh
مقالات
2.53k بازدید

   شب ادراری ، دلایل و راه های درمان

همچنان که کودک رشد می کند ، به تدریج با کامل شدن سیستم عصبی و عضلانی ، توانایی های مختلفی پیدا کرده تا سرانجام به موجودی مستقل تبدیل می شود .هر یک از مهارتهایی که کودک کسب می کند نیازمند میزان مشخصی از رشد و وجود آمادگی ای لازم است.

کنترل عمل دفع ( ادرار و مدفوع ) نیز نیاز به رشد کافی سیستم عصبی – عضلانی مربوط به نواحی تناسلی دارد و پیش از آنکه کودک به این رشد برسد ، نمی توان انتظار داشت که این کنترل در وی ایجاد شود.

لازم به ذکر است ک همه توانایی های کودک موازی با یکدیگر رشد نمی کنند ، برای مثال یک کودک ممکن است زود به راه افتد ولی دیرتر صحبت کند و یا بالعکس . بنابراین کودکی که زود به راه افتاده و یا در سنین پایین زبان مادری خود را می آموزد ، لزوماً نبایستی در کنترل ادرار و مدفوع خود نیز توانا شود ، زیرا این توانایی ها اموری نسبتاً مجزا از یکدیگرند . 

شاید لازم به ذکرباشد که تا قبل از سن 5 سالگی در مورد کودک ، تشخیص شب ادراری داده نمی شود . به عبارت دیگر از دست دادن کنترل ادرار تا قبل از این سن امری نابهنجار تلقی نمی شود .

از سوی دیگر هنگامی این تشخیص بکار می رود که کودک حداقل دو بار در ماه در کودکان 6-5 ساله و یکبار در ماه در کودکان بزرگتر دچار این مشکل باشد .

پس اگر کمتر از این میزان شب ادراری رخ دهد باز هم امری بیمار گونه محسوب نمی شود .

دلایل شب ادراری 

شب ادراری به دلایل مختلف ممکن است رخ دهد :

دلایل جسمی :

1) بیماری قند

2) بیماریهای عفونی کلیه و مجاری ادرار

3) کوچک بودن حجم مثانه

4) عوامل ارثی 

که درصد کمی از موارد شب ادراری مربوط به دلایل ذکر شدهٴ بالا است ، ولی ابتدا باید از وجود یا عدم وجود این موارد مطمئن شد.

دلایل روانی – خانوادگی :

   1) محیط خانوادگی متشنج 

   2) وجود محیطی نا امن و نا مطمئن

   3) بد رفتاری با کودک 

   4) ترس های واقعی یا خیالی کودک 

   5) ترس از توالت

   6) انتقام گیری ناخودآگاه از والدین

   7) نوعی اعتراض به وضع موجود .

اکثر موارد شب ادراری به دلایل روانی و خانوادگی است . موارد 6و7 ناخودآگاه بوده و کودک به طور ارادی دست به این کار نمی زند .

روش های برخورد با شب ادراری :

  1. سن کودک را در نظر بگیرید .

  1. چنانجه سابقه شب ادراری در والدین یا وابستگان نزدیک وی وجود داشته است این مشکل می تواند زمینه های ارثی داشته باشد .

  1. با پزشک اطفال و نیز متخصص کلیه و مجاری ادرار مشورت شود .

  1. با تشخیص پزشک ، آزمایش مربوط به بیماری قند صورت گیرد.

  1. در صورت عدم وجود موارد جسمی نکات زیر در نظر گرفته شود .

  1. چنانچه مشاجرات و درگیری میان والدین وجود دارد، نخست باید راه حل مناسبی برای این مشاجرات یافت و یا حداقل سعی شود در حضور کودک بحث و درگیری رخ ندهد .

  1. چنانچه روش های تربیتی والدین با یکدیگر متفاوت است باید به دور از چشم کودک به توافق هایی نایل آمده و شیوه های خود را به یکدیگر نزدیک نمایند . برای این منظور می توان از مشاورین و روانشناسان نیز کمک گرفت .

  1. روش های تنبیهی و خشن نسبت به کودک باید متوقف شود .

  1. هیچوقت کودک را به دلیل از دست دادن کنترل ادرار خود ملامت و سرزنش نکنید ، زیرا کودک خود نیز از این بابت ناراحت و شرمنده است .

10)سه ساعت قبل از زمان خواب به کودک مایعات ندهید .

11)قبل از خواب ، حتماً کودک را به دستشویی ببرید .

12)جدولی تهیه کنید شامل سه ستون ، روز ، خشک (+) ، خیس (-) و آنرا در جایی که در معرض دید کودک است قرار دهید.

13)با کودک قرار بگذارید که هر روز صبح با توجه به وضعیت او ، در ستون (+ یا -) ستاره ای با رنگهای مختلف نصب شود و چنانچه در پایان هفته حداقل چها ستاره (+) داشته باشد پاداشی دریافت کند . این پاداش لزوماً مادی نیست و می تواند رفتن به جایی باشد که گودک دوست دارد .

14)ساعت زنگ داری تهیه کنید و شبها بالای سر کودک قرار دهید و از زمان خواب کودک هر 2 ساعت آنرا تنظیم کنید تا زنگ بزند . بعد از زنگ زدن ساعت ، کودک را به دستشویی هدایت کنید . این کار کمی برای والدین دشوار است اما معمولاً نتایج بسیار خوبی را به همراه دارد.

15)در هفته دوم با توجه به تعداد دفعات عدم کنترل و زمان از دست دادن کنترل ادرار ، یعنی اینکه بیشتر مواقع صبح اتفاق می افتد یا سر شب ، می توان یکی دو نوبت از نوبت های بیدار شدن را حذف کرد . در هفته دوم کودک باید حداقل 5 ستاره (+) کسب کند تا به پاداش برسد 

.

16)در هفته سوم با توجه به وضعیت کودک می توان ساعت بیداری را کاهش داد در این هفته کودک باید حداقل 6 ستاره (+) کسب نماید تا به پاداش برسد .

17)در هفته چهارم کودک باید همه روزهای هفته را (+) بگیرد تا به پاداش برسد .

18)در این مقطع کودک باید 2 هفته بدون علامت (-) باشد تا پاداش دریافت کند .

راهی دیگر :

  • یک راه دیگر در مورد افزایش قدرت کنترل ادرار کودک بخصوص در مواردی که حجم مثانه کوچک باشد ، تمرینی است که در روز صورت می گیرد .

روزی یکبار ، در یک مقطع زمانی کوتاه ، به کودک مایعات فراوان بخورانید و به صورت بازی از کودک بخواهید هرموقع احساس نیاز به دستشویی پیدا کرد اعلام کند ولی 30 ثانیه صبر کرده و بعد به دستشویی برود . دفعات بعد زمان صبر کردن را به تدریج افزایش دهید .

بدین وسیله حجم مثانه کمی بزرگتر شده و ضمناً کنترل کودک بر عضلات مربوطه افزایش می یابد.

راهی دیگر:

  • چنانچه کودک از محیط توالت می ترسد ، باید دلایل ترس کودک را بررسی و آنها را آنطور که برای کودک قابل فهم باشد برطرف نمود . 
  • ضمناً می توان محیط دستشویی را با استفاده از وسایل خاصی برای کودک دلپذیر نمود .

نکته مهم : 

  • همه راه های ذکر شده هنگامی مهمترین اثر را خواهد داشت که رابطه والدین و کودک ، رابطه ای مناسب ، صمیمانه ، بدون تحکم و تنبیه باشد . شناخت روحیات و حساسیت های کودک و توجه به موارد ذکر شده و همچنین داشتن محیطی شاد ، کم تنش و توأم با احساس آرامش اهمیت فراوان دارد.
  • در صورتی که علیرغم همه تلاشها ، موفقیت در این زمینه حاصل نشد ، با یک روانشناس بالینی یا روانپزشک مشورت نمایید . 

                               

 نویسنده:    اصغر فروع الدین عدل ، روانشناس بالینی – عضو هیئت علمی دانشگاه  

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

زودانزالی چیست؟
در حالت کلی، انزال پیش از موقع یا انزال زودرس یا زود انزالی به موردی...
ریشه های چند همسری
امروز می‌خواهیم در باره تک‌همسری، چند همسری و روانشناسی مردانه صحبت کنیم. برخی می‌گویند هنجار‌های...
نحوه پاسخ به سوالات جنسی کودکان
یکی از مشکلاتی که والدین با ان رو به رو می شوند بحث چگونگی پاسخ...
الکتروشوک درمانی + فیلم
[vc_row][vc_column][vc_btn title="شخصیت شناسی (آموزش صفر تا صد انیاگرام)" color="primary" align="right" button_block="true" link="url:https%3A%2F%2Fravannegar.ir%2Fenneagram%2F"][vc_column_text] الکتروشوک درمانی چیست؟...
کنترل کردن گوشی همسر | بله یا خیر؟
بسیاری از زوجین حداقل یکبار از ذهنشان گذشته که کاش می توانستند گوشی همسر خود...
روش خواستگاری دختر از پسر
پرسش یا دغدغه بسیاری از دختران این است که اگر از پسری خوششان آمد آیا...

دسته‌ها

  • انیاگرام
  • پادکست
  • تحلیل فیلم
  • دسته‌بندی نشده
  • مقالات
  • همکاری با ما
  • ویدئوها

نوشته‌های تازه

  • درمان اختلالات جنسی
  • تحلیل فیلم ژاکت | The Jacket
  • تحلیل فیلم اینسپشن
  • اثر نووا
  • تیپ 9 انیاگرام

آخرین دیدگاه‌ها

دیدگاهی برای نمایش وجود ندارد.

درباره‌ی روان‌نگر

روان‌نگر جهت بهبود سلامت روان عمومی جامعه، آموزش‌هایی را به صورت‌های گوناگون نظیر: “دوره، پادکست، و مقاله” ارائه می‌دهد. شما عزیزان می‌توانید در اینستاگرام و تلگرام مجموعه نیز با ما همراه باشید.

مجوز

نشان

شبکه‌های مجازی

تمامی حقوق مادی و معنوی نزد مرکز مشاوره و آموزش روان‌نگر محفوظ می‌باشد

روان نگر