در قرار اول چه بگوییم؟
یکی از دغدغه های افراد در قرار ملاقات های اول این است که چگونه عمل کنند تا احساس خوبی در طرف مقابل ایجاد کنند ، چگونه حرف بزنند ، چطور واکنش نشان دهند، با چه سر و وضعی به سر قرار بروند و مسائلی از این دست. موفقیت در برقراری یک رابطه ، به میزان زیادی تحت تاثیر ملاقات اولیه است . آنچه در قرار اول برداشت می شود معمولا بسیار ماندگار خواهد بود و احساس اولیه در نظر و تصمیم طرف مقابل بسیار موثر است .
چه عوامل ذهنی در کیفیت قرار اول موثر هستند؟
عملکرد افراد در قرار اول ، به شدت تحت تاثیر ذهنیت ها، باورها، تجربه های قبلی فرد است. اینکه ما چه تعریفی از رابطه ، آشنایی اولیه، جنس مخالف، وظایف هر یک از طرفین ، انتظارات در قرار ملاقات اول و بسیاری از این موارد داریم ، تعیین می کند که چگونه رفتار کرده ویا به چه شکلی واکنش نشان دهیم و چطور طرف مقابل را مورد ارزیابی قرار دهیم.
در قرار ملاقات اول به چه چیز هایی توجه کنیم؟
در قرار ملاقات اول، از لحظهء آشنایی تا روند شکل گیری و ثبات رابطه، برای آگاهی از شیوهء مناسب رفتار، بهتر است ابتدا رفتار هایی که منجر به بروز مشکل در روابط قبلی شما شده اند را مورد شناسایی قرار دهید. در واقع، برای شروع یک رابطهء سالم و پایدار، قبل از هر قرار ملاقاتی، نسبت به پیش فرض های خود آگاه باشید.
پیش فرض های ما عموما یا از ساختار خانوادگی و تربیتی ما سرچشمه می گیرند و یا در نتیجهء تجربیات فردی خود و یا نزدیکانمان هستند. از جمله پیش فرض هایی که در قرار ملاقات اول میتوانند شروع ناخوشایندی را برای ما رقم بزنند و در طرف مقابل، حس تردید در مورد ادامهء رابطه ایجاد کنند، شامل موارد زیر است.
پیش فرض های مساله ساز در قرار اول
- همه افراد ، در نهایت مرا ترک می کنند. هیچ کس تا به حال به خاطر من کاری انجام نداده و نهایتاً من تنها می مانم.
- باید همیشه مراقب اوضاع باشم. دیگران قصد سوء استفاده از من را دارند. هر حرفی و رفتاری، روزی علیه خودم استفاده خواهد شد.
- هیچ کس به آن شکلی که من نیاز دارم به من عشق نخواهد ورزید و هیچکس به عواطف من توجه نخواهد کرد.
- در صورتی که از خودم بگویم و موجب شوم طرف مقابلم مرا بشناسد، حتما مرا ترک خواهد کرد. نقاط ضعف من باعث می شوند که طرف مقابلم مرا دوست نداشته باشد.
- چون نسبت به همسالانم دستاورد و موفقیت ویژه ای ندارم، قطعاً بعد از مدتی دیگر جذابیتی برای طرف مقابلم نخواهم داشت.
- اگر طرف مقابلم مرا نخواهد، اعتماد به نفسم را از دست خواهم داد.
- بهتر است خیلی مراقب رفتارم باشم و از اظهار نظر پرهیز کنم، چون با همه فرق دارم و ممکن است رفتارهایم غیر عادی به نظر بیایند.
- طرف مقابلم باید کاملا مطابق با نیازها و خواسته هایم با من برخورد کند و بداند چه چیزهایی برای من مهم است، و اگر کوچک ترین بی توجهی در او ببینم، به معنای این است که لیاقت مرا ندارد.
- باید حواسم را جمع کنم تا ببینم او چه انتظاری از من دارد و سعی کنم آنها را برآورده کنم. مهم نیست خودم چه می خواهم !
- فردی که با او ملاقات می کنم باید همه معیارهای مرا تمام و کمال داشته باشد و الا همان اول تصمیم خودم را می گیرم ..
این پیش فرض ها باعث می شوند که بر اساس ذهنیت ها و تجارب گذشته خود، رابطه و فرد فعلی را پیش بینی کنیم. همچنین در مورد خود و طرف مقابلمان قضاوت های منفی داشته باشیم. بسیاری از تعاملات ما، تحت تأثیر گفتگوهای درونی مان قرار دارند ، یعنی مکالمه ای که در ذهن خودمان داریم. در زمان گفتگو، آگاهانه مرز بین خودتان و طرف مقابلتان را شناسایی کنید. افکار و احساس های شما متعلق به شما هستند، نه واقعیت بیرونی.
در قرار اول نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- پرهیز از بروز رفتارهای مشکل ساز، از قبیل: فخرفروشی، عیب جویی افراطی و حمله به طرف مقابل از روی خشم و عصبانیت.
- افزایش انعطاف پذیری جهت بالا بردن توانایی در برقرار کردن ارتباط با دیگران با انواع خلق و خوها.
- شناسایی الگوهای تکرار شوندهء مشکلساز رفتاری و گفتاری در خود، که به رابطه آسیب می رسانند.
- یادگیری نحوهء روبرو شدن با موقعیت های بحرانی.
در ملاقات اول چه چیز هایی بگوییم
اطلاعات کلی : در اولین ملاقات، بهتر است اطلاعات کلی دربارهء خود واقعی تان به اشتراک بگذارید. در غیر این صورت، رابطه سطحی شده و حس ناخوشایندی را در طرف مقابلتان ایجاد می کند. البته میزان این خودافشایی مهم است و بسیار کیفیت رابطه را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
صداقت : در مرحلهء اول خودافشایی، باید تنها حقایق کلی مربوط به خودتان را افشا کنید. این حقایق شامل کی، کجا، چه کسی و … می باشند. به عنوان مثال میتوانید به اطلاعاتی دربارهء شغل و محل زندگی تان اشاره کنید. صداقت بسیار مهم است، و فرد مقابل شما نیز باید این صداقت را در شما لمس کند.
عدم بروز احساسات : در قرار ملاقات اول ، بهتر است از ابراز احساسات و اعتقاداتتان خودداری نمایید. حتی ممکن است لازم باشد تا چند جلسه در مرحله اول بمانید.
راحتی و آرامش خود را حفظ کنید : چیزی که مهم است و باید مد نظر داشته باشید این است که احساس راحتی و آرامش داشته باشید. این نکته به این معناست که به همان میزان که گوینده بودید و اطلاعات شخصی به طرف مقابل دادید، باید شنونده هم باشید و به همین میزان به اطلاعات فرد مقابل دسترسی پیدا کنید.
مرحله دوم ملاقات اولیه
در مرحلهء دوم می توانید شروع به افشای افکار، احساسات و نیازهای خود کنید. اما آنها را تنها به گذشته و آینده محدود کنید. به عنوان مثال می توانید از اهداف شخصی خود در آینده و یا از احساسات گذشتهء خود به عنوان یک کودک صحبت کنید. باید مراقب باشید به هیچ عنوان در این مرحله، دربارهء افکار و احساسات زمان حال خود صحبت نکنید. در این مرحله نیز باید به همان میزان اطلاعات، در مورد طرف مقابل دست پیدا کرده و پس از آن که کاملا احساس راحتی نمودید به مرحله بعد وارد شوید.
مرحله سوم آشنایی در قرار های اولیه
مرحله سوم، در واقع سختترین مرحلهء خودافشایی می باشد، زیرا باید در این مرحله، در مورد افکار، احساسات و نیازهای واقعی زمان حال خود صحبت کنید. همچنین در مورد احساساتتان در مورد رفتارهای طرف مقابل و میزان راحتی تان با او میتوانید صحبت کنید.
شیوا موسی زاده (روانشناس)