انتظارات در روابط بین فردی و روابط عاطفی
رابطه انتظارات شخصی و آسیب پذیری روانی
هر چه میزان انتظار ما از دنیا ، دیگران، و پدیده ها و بخصوص در روابط نزدیک و عاطفی، بیشتر باشد، به همان اندازه آسیب پذیرتر می شویم. هرچه انتظارات ما در روابط بخصوص روابط عاطفی، کمتر باشد ، آسیب پذیری ما نیز کمتر خواهد شد. البته بدیهی است که شاید نتوانیم انتظارات خود را به صفر برسانیم ولی لازم است برای حفظ و ارتقاء سلامت روان خود، این انتظارات را به حداقل برسانیم.
انتظارات غیر منطقی و کنترلگرانه
از طرفی بسیاری از انتظارات ما ممکن است غیر منطقی، خودخواهانه و کنترلگرانه باشند و در این صورت احتمال ناکام ماندنمان هم به همان نسبت بیشتر خواهد بود، زیرا حتی اگر طرف مقابل ما موقتا اینگونه انتظارات را برآورده سازد، در طولانی مدت امکان ادامه آن وجود ندارد و سرانجام با واکنش منفی او روبرو خواهید شد. به عبارت دیگر ادامه این وضعیت برای دیگران قابل تحمل نخواهد بود.
انتظارات و خود محوری دوران کودکی
انتظار برآورده شدن خواسته های ما به هر شکل و به هر قیمت، خصیصه ای است که از کودکی اولیه ما ناشی شده است. این امر گویای آن است که بخش بالغ و یا بزرگسال سالم ما رشد کافی نیافته و همچنان در خود محوری اولیه دوران نوباوگی تثبیت شده ایم .
انتظار داشتن یعنی تعیین تکلیف برای دیگران
انتظار داشتن یعنی تعیین و تکلیف برای همه آدم ها. یعنی به دیگران می گوییم که با ما دقیقا چگونه برخورد کنید. جدای از اینکه آیا آنها مایلند با ما آن رفتار را داشته باشند یا نه ، و آیا منطقی می دانند یا خیر.
وقتی شما به گونه خاصی با دیگران رفتار می کنید ، دلیلی نمی شود که دیگران نیز با شما همانگونه عمل کنند. این یک انتظار نامعقول است .
اجازه دهید دیگران مجبور نباشند که با شما به شکل خاصی رفتار کنند فقط به این دلیل که شما آنطور می خواهید.
نویسنده: اصغر فروع الدین عدل/ روانشناس بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه