آشنایی با اختلالات جنسی
آشنایی با انواع اختلالات جنسی
آمیزش جنسی فقـط رفتاری در جهتِ توليد مثل نيست، بلكه برخواسته از قوی ترین و بنیادی ترین غریزه انسانی و نیز بيشتر به عنوانِ رفتاری برای كسب اوج لذت جسمي و روانـي و عملی آرامش بخش تعريف مي شود. اگرچه در بسیاری از جوامع ، گفتگو و نوشتن در مورد مسائل و مشکلات جنسی “تابو” محسوب می شود ولی همه افراد نیازمند داشتن اطلاعات کافی در مورد آن هستند. بسیاری از مردم به واسطه عوامل فرهنگی و تربیتی، نگرش های منفی نسبت به امور جنسی دارند و این امر می تواند موجب بروز مشکلات بسیاری در روابط عاطفی و زناشویی این افراد گردد. بر اساس برآوردهای انجام شده، حداقل 10 درصد مردان و 40 درصد زنان دچار نوعی اختلال جنسی هستند که بر کیفیت زندگی آنها اثرات منفی جبران ناپذیری می گذارد. حداقل 20 درصد زنان یا از رابطه جنسی لذتی نمی برند و یا حتی متحمل درد می شوند. رابطه ی جنسی و بهداشت روانی ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. ارضاء نیاز جنسی با کل رضایت از زندگی ارتباط بالایی دارد. در این مقاله به معرفی انواع اختلالات جنسی در مردان و زنان خواهیم پرداخت.
مهم ترین اختلالات جنسی مردان
- اختلال نعوظی: یکی از مهم ترین مشکلات جنسی مردان است. در این اختلال، مرد به واسطه محرک های جنسی، برانگیختگی روانی پیدا می کند ولی برانگیختگی کافی در عضو جنسی بوجود نیامده و یا به سرعت این برانگیختگی از بین می رود و یا کم می شود و مانع از برقرار رابطه جنسی می گردد. البته این مشکل باید ماه ها ادامه داشته باشد و در اکثر موارد به وجود بیاید تا تشخیص اختلال گذاشته شود.
- انزال زود رس : بسیاری از مردان از اینکه زودتر از زمان دلخواه به ارگاسم می رسند شکایت دارند. در این اختلال، پیش از، یا به فاصله کوتاهی پس از دخول، مرد به انزال می رسد، یعنی پیش از زمان دلخواه انزال صورت گرفته و موجب نارضایتی مرد و نیز همسرش می شود، زیرا هنوز همسر به برانگیختگی کافی نرسیده است.
مهم ترین اختلالات جنسی زنان
- واژینیسم: در این اختلال، به دلایل مختلف، هنگام آمیزش جنسی، عضلات عضو جنسی زنانه بطور غیر ارادی منقبض شده و مانع از دخول می گردد و این حالت ماه ها و گاه سال ها به طور مستمر ادامه می یابد و اغلب در صورت عدم درمان، مانع هرگونه رابطه کامل جنسی شده و اغلب منجر به طلاق می گردد.
- اختلال درد جنسی: در این اختلال، آمیزش صورت می گیرد ولی تقریبا هر بار توام با درد است که ابتدا باید عوامل فیزیکی احتمالی را بررسی کرد و سپس به عوامل روانشناختی پرداخت.
اختلالات جنسی مشترک مردان و زنان
- اختلال کمبود میل جنسی: در این اختلال که هم در مردان و هم زنان دیده می شود، فرد فاقد میل جنسی است و یا این میل بسیار پایین تر از حد بهنجار و مورد انتظار است. این افراد معمولا خیال پردازی جنسی ندارند، خواب های جنسی نمی بینند، محرک های جنسی جذبشان نمی کند، و پیشنهاد دهنده رابطه جنسی نیستند و کلا رابطه جنسی موضوع مهمی برایشان نیست.
- اختلال برانگیختگی جنسی: در این اختلال با وجود داشتن میل جنسی، تغییرات لازم برای آمادگی جهت رابطه ایجاد نمی شود و موجب می شود که یا رابطه شکل نگیرد و یا با لذت همراه نباشد. این اختلال در مردان همان اختلال نعوظی محسوب می شود و در زنان به شکل عدم ترشحات واژن دیده می شود.
انحرافات جنسی:
عده دیگری از اختلالات جنسی هستند که مربوط به توانایی های جنسی نیست بلکه جهت گیری جنسی دچار انحراف است. این اختلالات را پارافیلیا یا انحراف جنسی می نامند.
انحراف جنسی به معنی داشتن گونهای کشش جنسیِ غیرعادی به اشیاء، موقعیتها و افراد است. در اینجا به مهم ترین آنها اشاره خواهیم کرد:
1. یادگار خواهی (فتیشیسم)
میل جنسی این افراد به اشیای بی جان و عمدتا لباس ها و وسایل متعلق به جنس مخالف است، چیزهایی مانند لباس زیر زنانه، کفش پاشنه بلند، جوراب زنانه، دستکش و امثال آن که به واسطه آنها تحریک جنسی شده و به ارضا جنسی می رسند و بدون حضور این اشیاء، برانگیختگی جنسی پیدا نمی کنند. گاهی عده ای از این افراد به جمع آوری آن شیء می پردازند و کلکسیونی از آن را درست می کنند! این افراد ممکن است پرداختن به آن اشیاء را به رابطه با همسر خود ترجیح دهد و یا همسرش را مجبور به استفاده از آنها در حین آمیزش جنسی کند. گاهی این اختلال به صورت توجه افراطی به یکی از اجزاء بدن همسر نشان داده می شود؛ مانند ناخن، انگشتان پا، موی سر، و موارد دیگر.
2. مبدل پوشی
در این نوع انحراف جنسی، پوشیدن لباس زنانه باعث تحریک جنسی یا تشدید آن برای مردان میشود. معمولا برانگیختگی جنسی شامل شریک جنسی واقعی نمیشود، اما ممکن است در تخیلات فرد این امر صورت گیرد. برخی از این افراد فقط به لباسهای زنانه خاصی مثل لباس زیر علاقه دارند و برخی دیگر لباس کامل زنانه را به همراه آرایش میپسندند.
3. عورت نمایی
اقدام مکرر به نشان دادن اعضای تناسلی به منظور رسیدن به هیجان و تحریک جنسی به فرد غریبهای که انتظار چنین عملی را ندارد. افراد دچار این مشکل، مایل هستند که طرف مقابل خود را غافلگیر و شوکه کنند و واکنش آنها برایشان برانگیزاننده است. این عارضه معمولا محدود به نشان دادن است و فرد بیش از این حد پیش نمیرود، زیرا قصد برقراری رابطه جنسی با طرف مقابل را ندارد. ممکن است فرد حین نمایشگری یا تخیل درباره آن به خودارضایی بپردازد. بهترین رفتار در مواجهه با چنین مواردی، بی تفاوتی است.
4. بچه بازی (پدوفیلیا)
افراد مبتلا به این انحراف جنسی، تمایل به فعالیت جنسی با کودکان نابالغ (زیر 13 سال دارند) به عبارت دیگر رابطه با بچه ها را به هرگونه رابطه جنسی دیگر ترجیح می دهند و خیالپردازی های جنسی آنها معطوف به بچه ها است.
5. آزار خواهی جنسی (مازوخیسم)
تمایل به مورد توهین قرار گرفتن، سوراخ کردن پوست، سوزاندن، بسته شدن دست و پا و کتک خوردن یا هر چیز دیگری که باعث رنج بردن آنها در شروع و یا حین رابطه جنسی شود. این افراد عمدتا با این رفتارها که بر روی آنها اعمال می شود، برانگیختگی پیدا کرده و ارضای جنسی می شوند.
6. آزارگری جنسی(سادیسم)
سادیسم یا دیگرآزاری جنسی عبارت است از انگیزش جنسی و تمایل به ایجاد رنج جسمی و روانی در شخصی دیگر. افراد مبتلا به این عارضه تخیلات مداومی دارند که در آن تحریک جنسی با رنج روانی یا جسمی مانند توهین و کتک زدن، بستن و ایجاد وحشت در شریک جنسی ایجاد میشود. این اختلال ممکن است حتی با تجاوز، شکنجه و قتل همراه شود.
7. تماشاگری جنسی
تماشاگری جنسی یا چشمچرانی عبارت است از نگاه کردن مکرر به صورت مخفیانه به افراد اغلب غریبه که در حال لخت شدن و یا مشغول فعالیت جنسی هستند. عمل نگاه کردن مخفیانه به منظور دستیابی به تحریک جنسی است، نه به منظور داشتن فعالیت جنسی با شخص در معرض دید. فرد چشمچران ممکن است در همین حال به خودارضایی نیز دست بزند. این انحراف جنسی ممکن است ریشه در تجربیات فرد در دوران کودکی داشته باشد.
8. مالش دوستی
مالشدوستی نوعی از انحرافات جنسی است و عبارت است از مالش آلت تناسلی به بدن یک فرد ناآشنا و بیخبر در محلهای شلوغ برای کسب تحریک جنسی و ارگاسم. این کار معمولا توسط مردهای منفعل و منزوی صورت میگیرد، زیرا تنها منبع ارضا جنسی برای این افراد، مالیدن خود به دیگران است.
* البته انحرافات جنسی متعدد دیگری نیز وجود دارد که با توجه به شیوع کم آنها، به این اختلالات نپرداختیم و علاقمندان به این مباحث می توانند از منابع معتبر به اطلاعات مربوطه دسترسی داشته باشند.
* نکته مهم اینکه، آنچه در این مقاله به عنوان انواع اختلالات جنسی اشاره شد، در صورت پیگیری و داشتن انگیزه جهت برطرف کردن آن ها، راه های درمانی مشخصی دارند که توسط روانشناسان بالینی و سکستراپیست ها انجام می شود و هرچه زودتر به درمان آن ها پرداخته شود نتایج بهتری داشته و از عوارض ارتباطی آن بهتر می توان پیشگیری کرد.
* در برخی موارد مانند بی میلی جنسی و مشکلات مربوط به برانگیختگی جنسی، علت های فیزیولوژیک وجود دارد مانند کمبود هورمون های جنسی و برخی مشکلات طبی که توسط پزشک و یا روانپزشک و از طریق آزمایش های طبی قابل شناسایی و با دارو و یا گاهی اعمال جراحی می توان مشکل را برطرف کرد.